skattenyheter, Uncategorized

Reumatiska besvär

Reumatism är en typ av sjukdom som orsakar känslor av smärta och funktionsnedsättning på grund av ett tillstånd i bindväven och i lederna. Det finns runt 200 olika sjukdomar som ligger under ämnet reumatism. En av de vanligaste typerna av reumatism är muskelreumatism. Den orsakar stelhet och smärta i kroppen, och drabbar oftare kvinnor än män. Äldre löper störst risk, och muskelreumatism bryter sällan ut innan personen fyllt 50 år. Muskelreumatism kan behandlas, och behandling leder oftast till att problemen upphör helt.

De vanligaste symtomen är varierande grad av värk och stelhet i axlar, lår, bäckenet eller överarmarna.

Symtomen är lika på både vänster och höger sida av kroppen. Det är, för de flesta som är drabbade, värst på morgonen. Vissa har svårt att ta sig ur sängen och klä på sig själva på grund av reumatismen. Reumatism kan, förutom stelhet och värk, även leda till viktnedgång, trötthet och feber.

Man behandlar den här typen av reumatism med kortison. I många fall kan man se stor förbättring på kort tid med den här behandlingen. Man börjar på en medelhög dos för att sedan trappa ned och ned tills man till sist inte behöver kortison längre. För vissa kan det här ta upp till tre års tid. Kortison ökar slitaget på skelettet vilket ökar risken för benskörhet. Därför måste patienter som behandlas med kortison öka på sitt intag av D-vitamin och kalcium för att stärka skelettet.

Om du är drabbad av reumatism, eller bara är nyfiken på mer information om ämnet, kan du surfa in på reumatikerförbundets webbplats, reumatikerforbundet.org. Du kan även, om du vill, donera pengar till hemsidan, för att bidra till forskningen om reumatism och därmed försöka hitta en lösning på problemen. På reumatikerforbundet.org finns det dessutom en frågelinje där du kan ställa frågor och beskriva dina symtom, där du kan få svar och se vilken typ av reumatism du har, eller om du har någon över huvud taget. På framsidan kan du även se vad som är det senaste som hänt inom reumatism och dess kringämnen just nu, och därmed få intressant och relevant läsning på ämnet. Det finns också en kalender där händelser som seminarier och liknande på ämnet är inlagda.

Om du efter att ha läst det här misstänker att du har reumatism kan du ringa sjukvårdsupplysningen för mer råd. Man bör annars kontakta sin vårdcentral för att så snabbt som möjligt få sin reumatism behandlad. Det tycks inte finnas många sätt att förebygga reumatism idag då det dels är ett väldigt brett ämne, och dels har man inte hittat en solklar orsak till varför man får reumatism. Därför är det ända man kan göra att söka läkarhjälp för att behandla den så fort det går. Ju tidigare, desto bättre.

Be the First to comment. Read More